Over Suzy

Privé

Van 0 tot 40 jaar

Ik hou ervan om de ontwikkeling en achtergrond van mensen te kennen, vandaar geef ik ook wat inkijk in mijn privé-leven.

Als klein meisje sprong ik letterlijk van het dak (do not try this at home) Ook als opgroeiende jongedame was ik nogal onbezonnen en avontuurlijk. Karate was mijn sport en met mijn parapente vloog ik er graag op uit. Pittige hobby’s voor een vrijgevochten zieltje. Ik had/ heb  een sterke mening en oog voor wetenschap. Als introverte, hoogsensitieve persoonlijkheid had ik destijds ‘hoge’ nood aan een uitlaatklep met een kick, mijn overlevingsstrategie in een drukke wereld vermoed ik nu.

Vandaag geniet ik een gebalanceerder leven, dat probeer ik tenminste toch. Nog steeds even onderzoekend en leergierig maar veel zorgzamer en wakend over de work – life balance. In alle eerlijkheid … met die balans heb ik wel wat gesukkeld. Mijn perfectionistisch kantje dreef me ver, lees: lange dagen maken en in alle mogelijke hoeken van mijn vakgebied de laatste nieuwe kennis willen vergaren. Grenzen stellen heb ik dus ook moeten leren. Van ‘te moeten’ want diëtiste is mijn job naast mijn rol als moeder, partner, dochter, vriendin, floor- manager (ook dat ja). Net als iedereen hebben ik meerdere jongleer-ballen omhoog te houden in het leven. Mijn prioriteit is dan ook zorgzaam zijn voor mijn grote liefdes; mijn gezin, vrienden en familie, job én mezelf. Als mijn emmer dreigt over te lopen zet ik een stap achteruit en vind ik rust op mijn yoga-mat, crosstrainer of power plate. Een goed boek kan mijn zinnen verzetten en een dagje ver weg van alles en iedereen brengt me op adem. Ik zak dan af naar de zee, de Ardennen of gun mezelf een wellness-dag om eens stil te staan bij wat ik écht nodig heb om verder te ontwikkelen. Als mijn trolley klaarstaat weet mijn wederhelft hoe laat het is, ze gaat zich weer is ‘overdenken’ maar hij weet dat de betere versie vanavond terug is ;-)

De sleutel tot geluk vind je enkel en alleen bij jezelf. Zo cliché hoor ik je denken. Inderdaad, maar ik heb de kracht van deze woorden aan de lijve ondervonden. Af en toe wat ademruimte en mijn good- vibes blijven komen.

O ja en ook dit moet ik nog kwijt: ik hou van citaten en deel graag mijn favorieten met je.


Te leven is een gunst, te weten hoe is een kunst

Toon HermansProfessioneel

40- 19= het jaar 2004

Toen ik in 2004 afstudeerde in de richting Voedings-en dieetleer aan de KHLeuven wist ik het meteen, mijn spreekwoordelijk eerste kindje werd geboren. Ik werd zelfstandig diëtiste met een grote missie. Jong, ambitieus en vol enthousiasme ging ik aan het coachen. Ik combineerde mijn eigen praktijk met een afslankcentrum, raadplegingen in een dokterspraktijk en had een mooi bureau als diëtiste in het Heilig Hart ziekenhuis te Leuven (dienst endocrinologie en bariatrie). Fijne tijden met veel professionele groei op verscheidene domeinen. Mijn eigen praktijk groeide in sneltempo en dus besloot ik volop te gaan voor mijn Dieetcenter. Ik heb intussen geproefd van alle facetten in de voedings-en dieetleer. Ik heb me dus ‘gesmeten’ en getracht om in alles bij te blijven maar… Ik nam een beetje te veel hooi op mijn diëtiste-vork. Specialist zijn in alles gaat niet. 50 jongleer-ballen in de lucht houden gaat niet en ik ben dan ook niet alleen diëtiste in dit leven zoals je al eerder las. Uiteindelijk is de wetenschap rond de voedingsleer zo geëvolueerd dat richting bepalen voor mezelf en dus 1 specialisatie kiezen obligaat werd. Door de jaren en talloze begeleidingen heen voel ik mij het meest verbonden met de groep mensen die (net als ik ) moeite heeft om grenzen te stellen. Ze verliezen energie in hun zoektocht naar perfectionisme, naar nieuwe dingen bijleren, naar succes. Ze hebben moeite om dicht bij zichzelf te blijven. Ze worden geprikkeld door nieuwe diëten en hypes, ze blijven helaas zoeken en in rondjes draaien.  Het afvallen verloopt voor hun niet zo simpel ‘als in de boeken’. De theorie alleen is vaak niet voldoende. Ze weten maar al te goed waar het fout gaat maar hebben de kracht niet om de sleutel om te draaien en in een gecontroleerde fase van voedingsgedrag te stappen. Hun overlevingsstrategie is niet compatibel met een dieet. Overprikkeling verwerkt menig mens graag met eten, van blijdschap tot groots trauma. Van een extra koekje dat men al relativerend en minimaliserend (de kcal van dit kleine koekje zal het nu ook niet maken) tot zich neemt, tot het cookiemonster! Emo-eten is een overlevingsstrategie/ copingstrategie in drukke, stressvolle tijden. Op het randje van excuses en gewoontes maar met een beladen fundament. Wat willen deze mensen? Simpelweg rust in hun voedingsschema. Een persoonlijk schema dat helder, duidelijk én gezond blijft. Voor eens en voor altijd weten hoe je dat doet, gezond eten en op gezond gewicht blijven. Maar ook erna met een gerust gevoel en vol vertrouwen kunnen volhouden.

Mijn fascinatie om net deze groep mensen te helpen is al jaren getriggerd. Wat was meer dan eens de gemene deler bij de groep die verdrietig strandde zonder resultaat of met een jojo-effect? Verscheidene bijscholingen (ja, ook nog de dag van vandaag) en 19 jaar praktijkervaring en expertise mondt uit in een groter en breder inzicht in methodes, motivationele technieken, empatisch coachen, aanmoedigen van verantwoordelijkheidszin,… Methodes en karakteristieken die absoluut passen in mijn persoonlijke overtuiging en omgang met mensen.

In de praktijk combineer ik het wetenschappelijk onderbouwde voedingsadvies met het oog op de mens achter de ‘diëter’, ruimte voor kwetsbaarheid, persoonlijke situaties, en emoties. Coachen met het oog op persoonlijke ontwikkeling. Het staat er nu, een krachtig programma dat opgebouwd is uit kennis maar vooral verguld is met mildheid. Krachtig en mild tegelijk, dat heb je goed gelezen, dat durf ik te zeggen over mijn aanpak.

Vandaag kies ik er dan ook resoluut voor om mijn coachingstrajecten met een even grote ambitie als 19 jaar geleden aan te bieden. Ik ben ervan overtuigd dat een engagement of traject met diepgang duurzamere resultaten oplevert. Mijn missie of het doel van mijn begeleiding is niet de zoveelste pleister op de wonde zijn, maar een nieuwe weg naar een blijvend, gezond gewicht. Elke dag opnieuw ben ik blij om met mensen te kunnen werken die opnieuw volop voor zichzelf gaan. Mijn batterijen laden zich op wanneer mijn klant kan groeien en de ruimte kan innemen die hij/zij verdient. Ja, dit klinkt contradictorisch wanneer je spreekt van vermageren ;-).

Van een steentje bijdragen aan fysieke en mentale gezondheid via een workshop, webinar of mailprogramma tot de parel opnieuw te laten blinken met een coachingtraject.


De parallel in mijn privéleven en professioneel leven heb je zonet ontdekt: continue persoonlijke ontwikkeling.

Men moet eten om te leven, niet leven om te eten

SocratesOver Suzy
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x