Diëtiste blog: Vijgen na Pasen

Ja, het is mei geworden! De paasmaand april is nu officieel voorbij. En de paasmand met chocolade, is die ook al netjes opgeborgen? Zit de mand leeg in de kast, staat ze nog gevuld op je salontafel of heb je de chocolade verstopt vanuit zelfbescherming?


Moeilijk he, die paasperiode. Elk jaar hetzelfde liedje. De vraag aan de paashaas om niet te veel zoets te brengen en desondanks die lange oren kan het beestje niet luisteren… Allemaal goedbedoeld, verhuld in een laagje van liefde en troost. Helaas, dit jaar meer dan ooit een laagje van coronatroost. Wanneer de chocolade of ander zoets gretig wordt verorberd door de grote kinderen zien we de gevolgen, de vijgen na Pasen: een laagje van coronatroost in de vorm van een bandje op ons lichaam .


Misschien was mijn emoji niet zo gepast op het einde van de vorige lijn en ik heb wat getwijfeld om deze te laten staan. Maar kijk, ik wil het ook wel luchtig houden hier. Niet oordelend of verwijtend maar gewoon helder oorzaak- gevolg zien. Na een periode van overmatig troostend eten met zoets (of voor sommige zout of wijn of te grote porties of …) zien we de gevolgen op de weegschaal of in de kleren.


En nu?

Welja, laat de lente nu maar eindelijk komen! Het is wat het is, je staat waar je staat (op weegschaal), het is gebeurd hoe het is gebeurd maar nu actie! Opgelet, voor mij is die actie nu NIET: dieet tot je flauwvalt! Neen, rustig aan de slag met een gezondere levensstijl.

  • Terug naar het lente -en zomerfruit, het ligt stilaan in de rekken op je te wachten!
  • Terug naar de rauwkost die nu fris en knapperig begint te smaken.
  • Terug aan het bewegen. Ook hier weer niets te zot: wandelen en fietsen, genieten van dat lenteweer! Voor de kritische geesten; inderdaad, komt het nog dat goede weer? Wordt het zo mooi als vorig jaar? Daar heeft niemand vat op, zelfs David, Sabine, Frank, … kunnen er niets aan doen.
  • Terug controle op je eetgedrag want daar kan JIJ iets aan doen!


Laten we focussen op alles wat in onze macht ligt, alles wat controleerbaar is door jezelf. Niet zeuren en zagen dus, tijd om aan jezelf te werken. Voor wie? Enkel voor jezelf  Yeps, lekker egoïstisch mag je zijn op alles wat je wil bereiken voor een sterke mindset, een gezonde geest in een gezond lichaam. Niet altijd makkelijk, dat is waar. Misschien heb je wat hulp nodig om de focus te behouden en dat is niks om beschaamd over te zijn. In mijn praktijk gebruik ik het statement- gezond egoïsme - wel vaker. En dus niet om superegoïstische zielen te creëren (bah) maar wel om dat tikkeltje zelfzorg ten gepaste tijde naar boven te halen! Ten gepaste tijde = bij vijgen na Pasen??


Diëtiste blog:  Vijgen na Pasen
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x