Diëtiste blog: Over focus en ballen

Over focus en ballen

Het leven is een hindernissenparcours. We moeten veel, heel veel. We hebben heel wat maatschappelijke verplichtingen. Zoveel rollen die we moeten waarmaken; als een perfecte ambassadeur je job uitoefenen, thuiskomen van een pitstop in de winkel en tussen het koken door het huiswerk van de kinderen in goede banen leiden. Opruimen, wassen, plassen, zelf nog even de tijd zoeken voor een douche en dan crashen in bed of zetel. Op dat moment -oeps- beseffen dat je nog vergat aan te sluiten bij de vergadering van je vereniging.

Eigenlijk dromen we van een andere dag, een dag waarop je opstaat en rustig aan die perfect evenwichtige ontbijttafel kan gaan zitten. Op die dag zit je met je versgeperste fruitsap of naar mokka- geurende koffie te keuvelen met je partner en/of kinderen die proper aangekleed en breed lachend jouw vers gesneden fruitsla verorberen. Een prachtig begin van de dag die we verderzetten in harmonie, rust, kalmte en zelfzekerheid. ….STOP…. Kan dat allemaal wel? Euhm… dromen is goed maar volledige controle zullen we nooit hebben. Accepteren dan maar dat het leven met een sneltreinvaart aan ons voorbijvliegt? Neen, dat wil ik ook weer niet gezegd hebben. Maar zoeken naar een beter evenwicht, naar de gulden middenweg, dat moeten we doen. Verder zou ik liever het woordje moeten willen vervangen door mogen. Dat klinkt alvast een stuk lichter, om in dieettermen te blijven ;-). Af en toe een stapje achteruit zetten en voor jezelf bekijken waar je al dan niet energie uit haalt, zowel uit je verantwoordelijke functies als uit je hobby’s. Als je dat lijstje klaar hebt, wees dan dankbaar dat je dit kan en mag doen. Wees blij om duidelijk inzicht te hebben hoe jij je batterijen kan opladen. Hou je focus op die dankbaarheid en onderzoek of kom tot het besluit welke andere ballen nog in de lucht circuleren tussen jouw shiny – focusballen als je jongleert in je dagdagelijks hindernissenparcours. Moeten die matte, ruwe, zwarte, zware ballen met een grote impact op de grond vallen? Je moet natuurlijk blijven werken en voor de kinderen zorgen en … maar misschien kan jij één van die zwarte ballen voorzien van een glimmend laagje glans? Van moeten naar mogen door een andere invulling te geven. Misschien moet er wél een bal tussenuit… enkel jij kan die keuze maken. Bedenk wel even als je keuzes maakt dat je keuzes vanuit je eigen pijnen en verlangens maakt, laat dat net het moeilijkste beslissingsmoment zijn. Welke bal(len) laat je vallen als je beseft dat je in het leven focus moet houden en grenzen moet stellen? Enkele van die mooie glimmende ballen die je batterijen op +++ brengen of zo’n zwarte bowlingbal die potentieel een gat in de vloer maakt bij impact van zwaartekracht? Je raadt het al, de bal die sneuvelt zal bij velen de bal met de minste impact op korte termijn zijn. Of de bal die in scherven valt en waaraan niemand enige waarde zal hechten. Even stofzuigen die scherven en weg ermee. Veel te moeilijk om te kiezen zeg je? Dan maar alles lekker in de lucht houden en geen tijd maken voor jezelf, laat staan focussen op het doel dat je wil bereiken.

Al weten we voor onszelf zeer goed dat wij zo graag die bal van de gezonde levensstijl in de lucht willen houden. Iedereen wil graag de tijd om boodschappen te doen, vers te koken, te sporten, te investeren in gezondheid. Helaas zijn die andere ballen die we in de lucht moeten houden vaak meer verbonden aan andere doelen of kortom andere personen. Voor de kinderen moeten we blijven zorgen, hun school en de vijf (!) hobby’s incluis. Op het werk moeten we maximaal blijven presteren, zorgen voor mensen rondom ons blijven we graag met hart en ziel doen, … Jezelf even wegcijferen is de makkelijkste keuze op korte termijn. Dat denken wij toch… Maar is dat zo? Stel dat je beter in je lichaam zat, je zou efficiënter werken, beter met stress kunnen omgaan. Je zou ontladen met sport en opladen met een verse, gezonde maaltijd. Ik stel eerder dat zorgen voor jezelf de basis is om de rest van de ballen in de cadans omhoog te houden.

Ik geef toe, het blijft steeds een moeilijk evenwicht, al die ballen in de lucht. Maar denk er is over na, ik vind het de moeite waard om even een stapje achteruit te zetten en voor jezelf na te gaan welke bal jij het eerst laat vallen. En is dat dan de bal die je laat vallen uit eigen beweging? Eigen keuzes kunnen maken geeft ons zoveel voldoening. Gelukkig zijn met wie je bent en wat je doet, dat zou toch haalbaar moeten zijn?


Welke ballen houd jij in de lucht?

Hoort die bal van je gezonde levensstijl erbij?


Een belangrijke bal in scherven?

Brokken vallen te lijmen ;-)


Diëtiste blog:  Over focus en ballen
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x