Diëtiste blog: Houden van jezelf, zorgen voor jezelf

Houden van jezelf, zorgen voor jezelf


Een BMI hoger dan 25 is ongezond.

Een te hoog percentage visceraal vet (buikvet) is ongezond.

Mannen hebben best een vetpercentage tussen 8- 20%

Vrouwen doen het goed als het vetpercentage ligt tussen 21% en 33% (Ja, vrouwen zijn gemaakt om te fungeren als zachte babywiegers en mogen dus wat meer van het vetlaagje hebben) .

Niet sporten is ongezond. …


Wie bovenstaande waarheden nog nooit hoorde is niet van deze wereld. Er is natuurlijk wel een wezenlijk verschil tussen weten en doen. Het is niet omdat je weet dat 10/10 halen het mooiste doel is dat je hiervoor gaat. Er moet meer zijn dan een harde waarheid alleen om mensen te motiveren.

Ik geloof evenmin in het angst aanjagen bv. ‘je bent er niet meer binnen 10 jaar als je zo verder eet’.


Wat helpt dan wel? Intrinsieke motivatie. Dat vraagt een woordje uitleg, niet?

De motivatie of de wilskracht om iets te bereiken (eender wat in het leven) komt vanbinnen uit. Het ZELF graag genoeg willen, jezelf even voorop plaatsen om een doel te bereiken. Niet omdat je partner het wil of omdat de dokter/ specialist het zegt. Jezelf belangrijk genoeg vinden om te werken aan je gezondheid. Soms moet die intrinsieke motivatie nog wat groeien. Heb je genoeg nadeel van een ongezonde levensstijl en wil je werkelijk verandering, eindelijk terug frisser, energieker, meer mentale gemoedsrust? Het oplijsten van de voor-en nadelen van je huidig voedingspatroon kan helpen.

Verder is het stellen van een doel belangrijk. Mensen zijn niet in gang te krijgen zonder zicht op een doel. Let wel, een veelgemaakte fout is dat doel veel te ver te leggen.

5% gewichtsverlies geeft al enorme gezondheidsvoordelen. En zoals vaak het geval is, eens begonnen is het proeven van je succes of het halen van een (tussen)doel ook enorm motiverend.

Starten met een dieet is starten met werken aan jezelf. Dat bevraagt dat je jezelf de moeite waard vindt om ervoor te gaan. Dat je jezelf gunt om een gezondere levensstijl te bekomen. En ik eindig waar ik begon: houden van jezelf is zorgen voor jezelf.Zie jij jezelf al graag genoeg om ervoor te gaan?


Waarom wil JIJ het zo graag, wat is je motivatie? 


Diëtiste blog:  Houden van jezelf, zorgen voor jezelf
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x