Diëtiste blog: Het menopauze verdict (verdikt)

De menopauze, als je een vrouw bent is de kans reëel dat je door een lastige periode moet. Niet een periode in de maand maar chaos in je lijf en leden voor mogelijks enkele jaren. Voor de mannen die meelezen kan deze blog een hulp zijn om je vrouw beter te begrijpen en ondersteunen in deze bittere levensfase. En ja, beste man, toegegeven de vrouw kan al is bitter uit de hoek komen . Een instabiele hormonenwinkel als excuus voor humeurschommelingen? De slachtofferrol dient ons weinig maar er zijn feiten en excuses. Feit is dat hormonen zoveel met je doen. Hormonen zijn de regisseurs van je ‘humeur- set’ en dus je mindset. Maar ook op fysiologisch vlak wordt er één en ander gereguleerd door onze hormonale status. De mogelijke gevolgen van de menopauze op mijn domein:

  • Verhoogde eetlust
  • Vermoeidheid (denk ook aan de nachtelijke vapeurs en onrust)
  • Verlaagd metabolisme, verminderde vetverbranding
  • Depressieve stemming, humeurschommelingen (met invloed op het eetgedrag)
  • Wanneer door een arts medicatie wordt opgestart om de levenskwaliteit te verhogen kan het gewicht negatief beïnvloed worden
  • Het moeilijk hebben met de lichamelijke veranderingen (verlies van taille, meer buikvet, grotere borsten)


Wie al het bovenstaande leest en zich empatisch probeert op te stellen, voelt al wat emoties, niet? We moeten niet liegen, het is geen makkelijke levensfase voor de vrouw. Zowel fysiek als mentaal staan er heel wat dingen niet meer in lijn en moeten we door een acceptatiefase. Nog steeds wordt hierover te weinig gesproken, nog steeds heerst het taboe. Nochtans is het zo belangrijk om te weten wat er gebeurt met je lichaam én om je hart te kunnen luchten betreft je fysische en mentale welzijn. Omdat elke vrouw erdoor moet, wordt veel gerelativeerd en schuiven we die menopauze onder de mat. Helaas vallen we wel is over bedekte, verstopte, opgekropte emoties… 10 à 20 kilo bijkomen is niet ondenkbaar als men vlucht in emo-eten. Ik moet er geen tekening bij maken waarom vrouwen in de overgang snel ten prooi kunnen vallen aan emotie-eten.

Praten helpt, tijdig steun zoeken helpt. Je arts, gynaecoloog, psycholoog en diëtist kunnen het pad verzachten. En jij, beste man die nog tot hier aan het lezen is , ook jij kan als liefhebbende, steunende, begripvolle echtgenoot het verschil maken. Jaja, ik weet het, je steunde haar al elke maand, misschien tijdens de zwangerschap(pen) en nu vragen we opnieuw jouw steun .

Er bestaat evenwel ook de kans dat je als vrouw helemaal geen last ondervindt van de menopauze, hoera! Maar als jij bij de grote meerderheid behoort is mijn advies om je gewicht tijdens de menopauze zo stabiel mogelijk te houden. Afvallen tijdens de menopauze kan, maar hiervoor zal je consistent de juiste tips en trics moeten toepassen. Het allerbeste advies: 'bezint eer hét begint'. Zorg voor een goed gewicht alvorens jouw hormonen de volgende fase ingaan.
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x