Diëtiste blog: Door de bomen het bos niet meer zien

Door de bomen het bos niet meer zien


Het internet, de kranten en tijdschriften staan er vol van, de goedbedoelde voedingsadviezen. Ook je buurvrouw, je vriendin en ja, zelfs jouw baas(!) komt met zijn/ haar mening over diëten. Je buurvrouw volgt een keto-dieet, je baas doet paleo, je vriendin vindt haar heil momenteel in koolhydraatarme voeding. En een facebook- post toont een BV die de collega’s (en heel Vlaanderen bij uitbreiding) aanraadt om te gaan voor raw food.

Herken jij dit ook? Je kan er gewoon niet omheen. Iedereen heeft zijn mening en probeersels wat betreft voeding en dieet. Voor de ene werkt dit, voor de andere dat. Maar … de meesten zoeken nog steeds naar de juiste manier om een gezond voedingspatroon te bereiken. De grote vraag die men zich moet stellen is: wat is het doel? Het vinden van een nieuwe, fijne manier van koken, eten, organiseren van voeding? Of het vinden van een nieuwe manier, een way-of- life, een voedingspatroon dat bij je past. Een manier van omgaan met voeding die je ook op de lange termijn kan bestendigen. Een gezonde voeding zonder jojo-effect, dat is het doel van ons allen.

Overspoeld door de massa aan informatieve en commerciële prikkels in de dieetwereld vindt niemand nog zijn weg. We zien door de bomen het bos niet meer en raken verstrikt in een web van beloftes, valse hoop, commercie en onpersoonlijke adviezen.

Voeding is veel meer dan doen wat je buurvrouw of baas doet, jezelf voeden is veel meer dan een standaard voedingsschema klakkeloos kopiëren. We voeden ons vandaag de dag niet enkel om te overleven maar ook om te genieten, genieten in sociale situaties Ja, geen feest of bezoekje zonder eten of drinken op tafel. Het liefst telkens in de overtreffende trap, meer of gecompliceerder koken dan de gastvrouw of gastheer op het vorige vriendenfeest. Eten doen we niet enkel meer om onze basisbehoeften te vervullen. We voeden ons evenzeer vanuit gedragsgewoonten en maatschappelijke invloeden.

Wie zijn draai nog niet heeft gevonden wil ik dan ook graag moed inspreken. Voeding is zo persoonlijk en niet onderhevig aan kuddegeest-effecten of hypes. Uitzoeken wat voor jou best werkt is een proces. Menigeen kan wel wat hulp gebruiken om op het rechte pad te blijven in de zoektocht. Een diëtiste is opgeleid om te coachen met oog op persoonlijke ontwikkeling gekoppeld aan wetenschappelijk onderbouwde adviezen. Wie door de bomen het bos niet meer ziet; er is hoop!


Heb jij vragen of bedenkingen na deze blog. Aarzel niet om me te contacteren!


Diëtiste blog:  Door de bomen het bos niet meer zien
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x