Diëtiste blog: Ben jij 'coachable'?

Om eerlijk te zijn houd ik niet zo van het verengelsen van onze mooie Nederlandse taal maar een titel zoals - Ben jij ontvankelijk voor mijn advies?- klonk toch niet zo passend. Zeg nu zelf

Ik neem jullie mee naar mijn dagdagelijkse praktijk. Vandaag was iemand dolgelukkig met de bekomen mijlpaal in haar traject, ze behaalde haar doel -10 kg. Dit was verrassend comfortabel zei ze. Nooit had ze verwacht om ooit nog op haar vooropgestelde doel te raken maar kijk vandaag kan haar dag dus niet meer stuk. ‘Was ik hier maar eerder aan begonnen, waarom heb ik zolang gewacht om hiermee te starten?’ Ze stelde de vraag zonder van mij een antwoord te verwachten maar omdat ik die vraag niet voor de eerste keer kreeg in mijn praktijk had ik wel een antwoord klaar. 

Mijn visie klinkt als volgt; op het moment dat je start met een dieet, een verandering in je levensstijl die een vorm van focus bevraagt, stel je je kwetsbaar op. Je gooit jezelf in een strijd waarvan je de uitkomst niet kent. Heel onzeker, angstaanjagend en misschien zelfs zonder resultaat…

 Om alles wat er op je afkomt in die periode te incasseren moet je verlangen naar een beter en fitter leven groot zijn. Om te kunnen doorzetten moet je pijn, je ergernis, elke dag voelbaar en lastig genoeg zijn om je focus en mindset te behouden op het bewerkstelligen van de oplossing voor je probleem.

 Heel concreet: je moet het helemaal gehad hebben met jouw controleverlies als je ’s avonds de koelkast of snoepkast in duikt. ’S Ochtends nog 5x wisselen van kleren om toch maar een vestimentaire keuze te maken die je buik op aanvaardbare wijze kan verdoezelen. Met je collega de trap op wandelen en op de tweede verdieping moeten halthouden met een rood aangelopen hoofd. Met een hijgend, onfit lichaam en stokkende adem (en tegenwoordig ook nog is dat mondmasker erbovenop) melden dat je zo dadelijk de meeting wel zal vervoegen. Een platte opmerking van een vriend(in) ontvangen over je niet zo platte buik komt harder aan dan je luidkeels lachende soulmate eigenlijk doorheeft. Een dokter die je - op niet bepaald empathische wijze- indeelt in de obesitascategorie. 

Als je door één of meerdere van bovenstaande belevingen wordt getroffen lijkt het me logisch dat je getroffen wordt door een diep verlangen naar verandering. Dagelijks het slechte gevoel dat met negatieve confrontatie gepaard gaat heroproepen volstaat om te vluchten in nieuw, constructief gedrag. Het graag genoeg willen veranderen en de mindset hebben om de transformatie succesvol door te komen vraagt ook zelfreflectie. Kritisch durven bekijken wat je inspanningen werkelijk betekenen in verhouding tot het resultaat. Werk je er genoeg voor, zijn je acties voldoende om je resultaat te kunnen bereiken? 

Als je het moeilijk hebt om jezelf een spiegel voor te houden is het aan een bekwame coach om dit proces te begeleiden. Die coach moeten dan ook effectief benoemen wat beter kan. Jij moet klaar zijn om die feedback te aanvaarden en ermee aan de slag te gaan. Een goede coach zal ook heus wel kunnen benoemen wat je goed doet maar is absoluut niet bang om ook jouw succes te initiëren door de nagel op de kop te slaan. Op beleefde, vriendelijke, empatische wijze kritisch constructief kunnen zeggen waarop het staat is een fundament in de relatie klant- coach.

Als ik hier dus besluit concludeer ik dat je aan een gedragsverandering of dieet kan beginnen als je bereid bent om gecoacht te worden, begeleid te worden door een expert en openstaat om bij te leren. Je legt het vertrouwen bij de coach maar ook bij jezelf. Je durft stappen te nemen desondanks de angst en twijfels die erbij horen. Je bent ontvankelijk voor feedback en kan hiermee op een gepaste wijze aan de slag. Als je het maar graag genoeg wil ben je klaar voor een strijd die je kan winnen!

Heb je nog twijfels? Of wil jij er nu komaf mee maken? Contacteer mij gerust!

Zit je al in mijn traject en lees je deze nieuwsbrief: ik heb je gescreend op ontvankelijkheid van mijn advies. Mijn vragenlijst en het hieraan gekoppelde intakegesprek leggen veel bloot ;-) Dus wij staan samen sterk, geen twijfel mogelijk!


Diëtiste blog:  Ben jij 'coachable'?
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x