Afvallen zonder weegschaal

Afvallen zonder weegschaal, hoezo? 

Elke dag die weegschaal op, zelfs meerdere keren per dag. Op de nuchtere maag dat cijfer willen zien , blijkbaar een must voor velen. Maar niet alleen met een nuchtere maag, ook na het eten. Voor de douche, na de douche. Voor het plasje, na het plasje. Voor de grote boodschap, na de grote boodschap. Voor het sporten, na het sporten. En ik kan zo wel even verder gaan. Ik schrik al lang niet meer van het menselijk wangedrag om zich tot 5x per dag te wegen. Ik benoem het als menselijk want blijkbaar doen velen het, misschien jij ook wel? Helaas, ik bekijk het ook als wangedrag. Neen, geen crimineel wangedrag maar het is wel een aanval op je zenuwstelsel, gemoedsrust en zelfvertrouwen. Onder de noemer zelfzorg categoriseer ik ‘het overmatig willen zien van het cijfer op de personenweegschaal’ als wangedrag omwille van de aanslag op je levenskwaliteit. Ik leg het graag verder uit.

Wat brengt het ons om dat cijfer op de weegschaal te zien?

Je moet wat kennis van zaken hebben om het cijfer op de weegschaal weten te ontcijferen. Euhm ???…

Wel dus, een cijfer is een feit maar is geen representatief getal voor succes. Een gelukstreffer op de weegschaal is nog geen succesgarantie voor morgen. Ai…(en je hebt het vast al meegemaakt) ontnuchtering wanneer de dag erna 1 kilo (!) extra wordt afgelezen. Inderdaad, je lichaamsgewicht is zo dynamisch en kan enorm schommelen onder invloed van allerlei factoren. De diverse factoren die het cijfer op de weegschaal maken of kraken zijn geen rechtstreekse afgeleide van jouw inspanning. Het is niet omdat je een perfecte dieetdag had, dat je de dag erna meteen beloond wordt. Het is niet omdat je gesport hebt tot je tong tot op de grond hing, dat je de dag erna nog een gat in de lucht kan springen na het verdict van de weegschaal. NOPE, er zit voor jou geen logica in. En als je de fysiologie van je lichaam niet kent, blijf je beter van die weegschaal af. Zet ze dan maar in de kast of haal de batterijen eruit. De kans is té groot dat je teleurgesteld wordt als je je succes en mindset laat afhangen van de wartaal van je weegschaal.

Wanneer ik in mijn praktijk samen de weging kan analyseren en het vet-en vochtgehalte kan onderscheiden, wordt al veel duidelijk. Je lichaam bestaat niet enkel uit vetmassa, dé massa die we willen zien dalen bij een exces. We bestaan zoals iedereen weet ook uit botten, organen, spieren en vocht. En laat dat laatste nu vooral een enorme variabele zijn. Ons vochtgehalte stijgt en daalt logischerwijze om ons lichaam te beschermen. Denk aan het eten van veel zout, een warme dag, de verwerking van afvalstoffen,… en nog duizend andere redenen waarom je vochtgehalte geen superconstante is. En ja, op de weegschaal zit dat lichaamsvocht uiteraard ook vertaald in jouw gewicht. Heel kort door de bocht; jouw streven naar het continu kennen van het getal op de weegschaal is dus niet bepaald de beste manier om je resultaat te evalueren. Uiteraard is de trend van je lichaamsgewicht wel een goede evaluatie. Maar een trend betekent het bekijken van een evolutie op termijn en niet 5x per dag, zelfs niet dagelijks.

Mijn advies: weeg jezelf thuis NIET. Supermoeilijk? Dan beperk je het best tot 1x per week, op een vaste dag en bij het ochtendgloren. Word je sterk beïnvloed door het resultaat van de dag, laat je dan begeleiden zodat je duidelijk krijgt hoe jouw lichaam precies werkt.

En kijk dus nu naar je weegschaal en maak je keuze: vriend of vijand?

Zit je in de knoop rond dit thema? 


Afvallen zonder weegschaal
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x